Translate

dissabte, 22 de desembre del 2012

TIPUS I FORMES DE MALTRACTES








TÀCTIQUES DE PRESSIÓ

Intimidar, manipular als fills, amenaçar amb retenir els diners...


FALTA DE RESPECTE

Interromp, no escolta, no respon, manipula la interpretació de les teves paraules, increpa als teus amics i família. No respecta els teus drets ni les teves opinions.


ABÚS D'AUTORITAT I CONFIANÇA

Envaeix la teva intimitat, no respecta la teva correspondència, llegeix el teu diari personal, escolta les teves converses telefòniques. Interroga als teus fills sobre les teves activitats, et castiga amb el silenci.


INCOMPLIMENT DE PROMESES

No respecta els acords, no assumeix la seva responsabilitat, no col · labora en la cura dels nens/es ni es compromet en les tasques domèstiques.


TIRANIA EMOCIONAL

No expressa sentiments, no ofereix suport, no respecta els teus sentiments, té un control econòmic, et nega el dret a treballar o es fica en el teu treball, t'impedeix l'accés als diners, té un  comportament destructiu de la personalitat, abusa de l'alcohol o les drogues, provoca amenaces de suïcidi ...


AÏLLAMENT

Evita o dificulta que puguis veure't amb amics o familiars, controla la correspondència i trucades telefòniques, et diu on pots anar i on no pots anar, que fer i que no pots fer...


ASSETJAMENT

Et crida constantment per telèfon en un afany malaltís de controlar-te. Et segueix.


INTIMIDACIÓ

Gestos d'empipament i amenaçadors, acostament físic intimidatori, ostentació de mida física, et crida, realitza una conducció temerària de vehicles...


DESTRUCCIÓ

Destrucció de possessions, trencament d'objectes contra les parets ...


VIOLÈNCIA SEXUAL

Tracte degradant del teu sexe, coacció per mantenir relacions sexuals contra la teva voluntat. La violació pot o no involucrar força física.


VIOLÈNCIA FÍSICA

Colpejar, punxar, estirar el pèl, bufetejar, agafar, mossegar, expulsar, fractures òssies, magullar, torçar braços, empènyer, intents d'estrangulament, provocar avortaments, empènyer contra les parets, llançar objectes, utilitzar armes, cremar, assassinar.
La violència física és aquella que pot ser percebuda objectivament per d'altres que més habitualment deixa empremtes externes. És la més visible, i per tant facilita la presa de consciència de la víctima, però també ha suposat que sigui la més comunament reconeguda social i jurídicament, en relació fonamentalment amb la violència psicològica.


MALTRACTAMENT VERBAL / VIOLÈNCIA PSICOLÒGICA

Comentaris degradants, insults, observacions humiliants sobre la falta d'atracció física, la inferioritat o la incompetència. Crida, insulta, acusa, fa burla, maleeix, fa gestos humiliants ...
Amb el temps la humiliació continuada destrueix l'autoestima i afecta seriosament la dignitat. La dona maltractada comença un procés d'acceptació de la crítica que acaba amb una comprensió i aprovació de la violència com "càstig" per les seves faltes.
També inclou les amenaces de violència física i esclats verbals de violència. Les amenaces de mort són denunciades sovint per les víctimes. És un recurs
molt utilitzat pel maltractador i sovint posat en posat en pràctica.


MALTRACTAMENT EMOCIONAL

Estretament relacionat amb el maltractament verbal, està encaminat a despullar d'autoestima a la víctima.
Inclou la destrucció d'objectes amb un valor sentimental, maltractament d'animals domèstics, privació de necessitats bàsiques (aliment, son ...), insistència a considerar la víctima boja, estúpida o inútil. L'efecte és acumulatiu i la seva reiteració, amb el temps, porta conseqüències destructives en la personalitat de la víctima.


MALTRACTAMENT ECONÒMIC

Passa després d'un previ control dels recursos econòmics. El maltractador generalment lliurament assignacions insuficients per al manteniment de les necessitats familiars i recrimina a la dona per "incompetent" acusant-la de no "Administrar" adequadament els diners.
Implica que la dona no ha de participar en la presa de decisions sobre com distribuir la despesa dels diners.


MALTRACTAMENT SOCIAL

Suposa el maltractament verbal en presència de tercers, el control de les relacions externes (família, amics, trucades de telèfon).
Suposa el control constant de les activitats de la víctima i fa que aquesta s'auto aïlli per no enfurismar el maltractador i així evitar "posar en evidència" davant amics o familiars.
La víctima passa a retre comptes de cada un dels seus moviments.
El resultat per a la víctima és la humiliació pública i el autoaïllament.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada